Om Isländska kören

Isländska kören i Göteborg är en blandad kör som bildades 1989. Kören sjunger främst musik från Island och Sverige, både med kyrklig anknytning och mer profana stycken. Repertoaren är bred och innehåller även musik från andra delar av världen med varierande rytmer.

Kören är en av pionjärerna i fråga om samarbetet mellan de isländska körerna i Skandinavien och Nord-Europa. Detta samarbete har lett till mycket uppskattade kör möten som äger rum hos någon av de medverkande körerna. Där får alla isländska körsångare runt om i Europa en möjlighet att träffas och sjunga tillsammans en gång vartannat år.

Isländska kören i Göteborg ger regelbundet konserter i Göteborg och kören har även varit på utlandsturnéer till Island, Tyskland, Finland samt Åland. Under vinterhalvåret sjunger kören vid ett antal gudstjänster hos den isländska församlingen i Frölunda kyrka. Kören brukar också delta i „Julsång i City“ i Domkyrkan i Göteborg strax innan jul varje år.

Daniel Ralphsson, tenor, leder kören från hösten 2021.

Daniel är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm med en masterexamen. Han har även studerat komposition vid Malmö Musikhögskola samt kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan, där han tagit examen som sångpedagog samt kandidatexamen i klassisk sång.

Daniel debuterade på Kungliga Operan i rollen som Dr Blind i Läderlappen 2012 varefter han fortsatte sin karriär på samma scen i roller som Ädling i Wagners Lohengrin, Pang i Turandot samt Monostatos i en ny produktion avTrollflöjten. En särskilt uppmärksammad insats var rollen som John/Ängel 3 i den nyskrivna operan Written on Skin av George Benjamin. Andra engagemang inkluderar bl a Basilio i Figaros bröllop och Bardolfo i Falstaff.

På GöteborgsOperan har Daniel sjungit Goro i Madame Butterfly, Gherardo i Gianni Schicchi, Mime i Rhenguldet, Monostatos i Trollflöjten, Flavio i Norma, Sir Filip i den konsertanta uppsättningen av Herr Arnes penningar, Svanen i Carmina Burana (Orff) samt Släkting till Mats i Kronbruden.   Daniel Ralphsson är flitigt anlitad som kyrkosångare över hela landet i verk av Mozart, Bach, Schubert, Charpentier, Monteverdi med flera och har även framträtt i romansaftnar med en repertoar som spänner från Schubert till Charles Ives. Utöver detta har han under flera år varit medlem i Operaimprovisatörerna som framför improviserad opera på olika scener och i olika sammanhang runt om i Sverige.

Hösten 2015 tills hösten 2021 leds kören av Lisa Fröberg

Lisa Fröberg
Lisa Fröberg

Lisa Fröberg är pianist, repetitör och ackompanjatör. Hon är främst verksam i Göteborg med omnejd, men har sedan sekelskiftet även arbetat i England, Norge och i övriga Sverige, hos institutioner som Folkoperan, Piteå Kammaropera, Opera Garden, Vadstena Akademien och Den Norske Opera. Hon är även regelbundet anställd vid Göteborgsoperan som repetitör och biträdande kormästare. Sedan hon avslutade sin utbildning vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg, har hon även gått ett år på Guildhall School of Music and Drama i London, samt på Operastudio ’67 i Stockholm, denna gång som sångerska. Hon har även deltagit i sommarakademier i bl. a. Salzburg, Wien och Kangasniemi, Finland, som sångerska.
Lisa ger konserter som pianist och sångerska och arbetar som frilansande coach för körer och operasångare.

Kristinn & Tuula Johannesson ledde tillsammans kören från 1989 till 2014 med undantag för vintern 2008-2009, då Seth-Reino Ekström ledde kören, samt vintern 2014 – 2015 då Thorsteinn Sigurdsson ledde kören.

Kontakta oss för mer information.

Skildu eftir svar

Netfang þitt verður ekki birt.